מאמרים על יוגה
על הנשימה
הכלי שלנו בחיבור בין גוף ונפש הוא הנשימה. הנשימה היא הנשמה של התנוחות. היא תמיד נוכחת, זורמת דרכנו, מחברת אותנו אל היקום. היא חיה, משתנה בתדירות - לעיתים ארוכה ואיטית, לעיתים קצרה ומהירה, לעיתים אינה מורגשת וכמעט נעלמת. הנשימה לעיתים שטוחה ולעיתים עמוקה ומלאה. הנשימה היא יותר מאוויר שנכנס ויוצא מהגוף, היא מוליכה של אנרגיית החיים בגוף, המכונה בסנסקריט "פראנה".
יוגה בזוגות
הנחת מוצא לעבודה בזוגות בתרגול היוגי היא שיש במגע יכולת להרגיע, לתמוך ולהכיל את השותף לתרגול. המגע המדויק המיצב את הגוף בתנוחה מאפשר לגוף להתרכך ולהכניע התנגדויות ופחדים כך שנוצרת הרמוניה וזרימה המאפשרת חוויה מלאה של התנוחה.
יציבות ומוביליות
מי אינו רוצה לחוש את גופו יציב ופתוח אולם נינוח ורך ? האין זו החוויה אליה אנו שואפים בתרגול היוגי?
מי אינו רוצה לחוש את גופו יציב ופתוח אולם נינוח ורך. האין זו החוויה אליה אנו שואפים בתרגול היוגי ? אכן ההגדרה של היוגה לאסנא היא יציבות ונינוחות. צמד מושגים שהם כביכול מנוגדים זה לזה אולם למעשה משלימים זה את זה. תרגול היוגה מכוון אותנו לחוש את הנינוחות ביציבות ולחוש את היציבות בנינוחות. שילוב ואיזון של הכוחות האלו מרים את התרגול הפיסי לרמה אנרגטית, למה שאנו מכנים, יוגה.
המורים הרוחניים של היום ?
מה בין מורים רוחניים כדוגמת הדלאי למה למורים ליוגה בעולם המערבי של היום?
הדלאי למה הינו מן המורים הרוחניים המובילים אשר פועלים על פי המסורת הקדומה של קשר הטומן בחובו הזדמנות לשינוי מהותי באורח החיים ובתפיסת העצמי של התלמיד. כשאני מתבוננת במורה בעל שאר רוח כזה המעניק השראה למיליוני מאמינים מתעוררת בי השאלה למה סוג כזה של מורה הוא כל כך נדיר בימינו ? ומה היא הירושה שלנו ממורשת העבר של היחסים בין מורה לתלמיד או במילים אחרות מה התפקיד שלנו כמורים ליוגה בעולם המודרני ?
ברצוני להתחיל מהדימוי המקסים בו השתמש איתי לתאר את התפיסה שלנו את העצמי, מתוך שיר הילדים המפורסם " אבל אני נשאר תמיד אני, נשאר תמיד אני". מי הוא אותו אני ? מי היא אותה נוכחות התופסת את עצמה על אף שינוי הגודל, הצורה והרגשות ?
כיצד לשמור על התלמידים שלנו מפני פגיעות העשויות להתרחש בתרגול ?
אנו המורים ליוגה הולכים על חבל דק בין כל העולמות, ואם לומר את האמת לוקחים לא אחת סיכונים בהוראת יוגה לקהלים שונים, מעורבים ברמות התרגול, ביכולות הגופניות ובהבנה הגופנית. אנו מלמדים אוכלוסיה עם מגוון לקויות יציבה שונות, לעיתים נשים במחזור בהריון ועוד קהלים עם צרכים מיוחדים ואמורים לתת מענה הולם המתאים לכולם. בפשטות זוהי משימה מגולמנית ביותר וספק אם אפשרית.